Islamisk Stat angriber Iraks største olieraffinaderi

Fra mindst tre sider gik den militante gruppe Islamisk Stat (IS) lørdag til angreb på irakisk militær i et forsøg på at overtage Iraks største olieraffinaderi, Baiji.

Det oplyser en højtstående militærperson.

Islamisk Stat hævder, at det lykkedes militante fra bevægelsen at komme ind på raffinaderiet, men militæret påstår modsat, at angrebet blev forpurret.

- I dag har Daesh (andet navn for IS, red.) iværksat et angreb mod Baijis olieraffinaderi, siger en unavngiven generalmajor fra Salaheddin-provinsen, hvor raffinaderiet ligger, cirka 200 kilometer nord for den irakiske hovedstad, Bagdad.

Han beskriver angrebet som "det mest omfattende, siden vi brød belejringen i området for få måneder siden".

IS begyndte offensiven omkring klokken syv lørdag morgen lokal tid, hvilket førte til adskillige kampe i området.

Angiveligt blev olie-anlægget udsat for angreb fra tre sider - i en landsby syd for raffinaderiet, mod et boligområde for raffinaderiets ansatte i vest samt mod mindre fabrikker øst for anlægget.

- Det lykkedes tre selvmordsbombere at nå raffinaderiets indgang. To blev dræbt, mens den sidste formåede at sprænge sig selv i luften, siger generalmajoren, der understreger, at militæret holdt stand og fortsat har kontrol over området.

- Daesh forsøger at sende et signal om, at de er overalt, men i virkeligheden er de slået tilbage og kan ikke rykke frem, siger han.

Islamisk Stat har dog offentliggjort billeder, der viser IS-konvojer angribe olie-anlægget og militante, der ifølge AFP tilsyneladende befinder sig inden for raffinaderiets afgrænsninger.

Irakisk militær hævder, at 20 IS-krigere er blevet dræbt i modsvar fra luften, men det tal er ikke blevet bekræftet andre steder.

Byen Baiji og dets raffinaderi har været centrale slagmarker mellem hæren og den ekstremistiske bevægelse.

I november sidste år trak den islamistiske bevægelse sig tilbage fra området efter flere måneders kampe omkring det strategisk vigtige kompleks.

Siden har Islamisk Stat forsøgt at generobre området.

Raffinaderiet håndterede engang 300.000 tønder olie dagligt, hvilket svarede til halvdelen af efterspørgslen i hele Irak.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip