Islamisk stat har indtaget en tredjedel af Kobani

Islamisk Stat (IS) har indtaget over en tredjedel af den strategisk vigtige syriske grænseby Kobani, siger en overvågningsgruppe, efter at amerikansk-ledede luftangreb ikke har kunnet standse den ekstremistiske bevægelses fremmarch i området.

På den tyrkiske side af grænsen følget et stort opbud at tyrkiske styrker slagets gang i den overvejende kurdiske by uden at gribe ind, hvilket torsdag førte til nye sammenstød mellem kurdiske demonstranter og myndighederne i Tyrkiet.

Mindst 21 mennesker blev dræbt under sammenstød i det sydøstlige Tyrkiet onsdag på grund af den spændte situation, og der var torsdag nye sammenstød i både Ankara og Istanbul.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, siger, at Islamisk Stats fremmarch i Kobani er "en tragedie", men at USA's overordnede strategi er uændret.

USA siger, at det har foretaget fem luftangreb mod IS ved Kobani onsdag og torsdag.

Tyrkiet kalder det urealistisk, hvis nogen venter, at dets militær griber ensidigt ind i nabolandet for at forsvare Kobani.

Ifølge det amerikanske militær synes kurdiske styrker at være i stand til at holde deres stillinger inde i selv byen, som ses tydeligt fra den tyrkiske grænse. Men Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder siger, at IS vinder terræn.

- IS kontrollerer over en tredjedel af Kobani - alle østlige områder, en mindre del af den nordøstlige del og et område i sydøst, siger Rami Abdulrahman, som leder overvågningsgruppen.

Den øverstbefalende for Kobanis kurdiske forsvarsenheder bekræfter, at de ekstremistiske islamister i IS har vundet terræn under de tre uger lange kampe. Militschefen Esmat al-Sheikh anslår, at IS har erobret en fjerdel af byen.

- Kampene fortsætter i gaderne, siger han over telefonen til Reuters.

FN siger, at der kun er få hundrede indbyggere tilbage i Kobani, men de kurdiske militser frygter massakrer, hvis IS får overtaget. De klager over, at USA kun yder meget begrænset støtte med luftangreb, mens tyrkiske kampvogne holder på sidelinjen uden at gribe ind.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip