Islamisk Stat har mistet kontrol over by i Nordirak

Irakiske sikkerhedsstyrker har generobret kontrollen over den nordlige by Amerli, som den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) ellers har haft kontrollen over i to måneder.

Belejringen af byen blev brudt søndag med hjælp fra militante shiitter, skriver nyhedsbureauet dpa.

– Irakiske styrker har klaret at frigøre byen fra oprørerne, siger Bagdads ungdomsminister Jassem Hamad søndag, ifølge dpa.

Byens borgmester bekræfter ministerens oplysninger ifølge Reuters.

- Sikkerhedsstyrker og militante er inde i Amerli nu efter at have brudt belejringen, og det vil uden tvivl lette borgernes lidelser, siger Adel al-Bayati, som er borgmester i byen.

De irakiske styrkers fremmarch over for IS kom efter, at USA udførte et luftangreb på IS-styrker tæt på byen og kastede nødhjælp ned til indbyggere i byen, som har været fanget i ugevis. Også britiske, franske og australske fly smed nødhjælp ned.

Derudover nærmede irakiske og kurdiske styrker sig Amerli lørdag i et forsøg på at drive IS-krigere væk fra byen. I den forbindelse drev soldaterne IS-styrker væk fra 10 nærliggende landsbyer.

Amerlis cirka 15.000 indbyggere har haft mangel på både mad og vand i de uger, hvor Islamisk Stat har haft grebet om byen. Under belejringen har bevæbnede borgere haft held til at afværge angreb fra IS-oprørerne, som har dannet cirkel om byen, og som anser de shiitiske indbyggere for at være kættere.

Amerli ligger i Salaheddin-provinsen nord for Bagdad.

USA har i flere uger bombet IS i det nordlige Irak for at bremse ekstremisternes fremmarch. IS opererer også i Syrien og har erklæret områder, som gruppen har erobret i Syrien og Irak, som del af et verdensomspændende kalifat.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip