Islamisk Stat og libysk hær støder blodigt sammen

Voldsomme sammenstød mellem Islamisk Stat (IS) og en hær fra Libyens hovedstad, Tripoli, har kostet to soldater og 17 militante fra IS livet, oplyser militæret.

Det er det første officielt kendte større opgør mellem de to grupper, siden Islamisk Stat har etableret en mere synlig tilstedeværelse i det uroplagede land.

Den ekstremistiske gruppe er ifølge analytikere opdelt i flere mindre fraktioner og søger angiveligt at udnytte urolighederne i Libyen til at erobre territorium i olielandet, hvor to rivaliserende regeringer kæmper om magten.

Sammenstødet skete lørdag, og en stabschef for en hær loyal til en international anerkendt regering med premierminister Abdullah al-Thinni i spidsen oplyser, at to soldater er blevet dræbt, mens syv er såret.

Samtidig skulle mindst 17 IS-militante være dræbt.

Kampene udspillede sig ifølge lokale kilder omkring 60 kilometer fra byen Sirte, hvor Islamisk Stat har taget kontrol over flere regeringsbygninger, et universitet og en radiostation.

Ifølge den Tripoli-baserede stabschef har Islamisk Stat forsøgt at omringe flere områder øst for Sirte og angreb borgere, der forsøgte at komme forbi forskellige checkpoints.

Libyen er præget af kaos efter oprøret i 2011 mod Libyens daværende leder, Muammar Gaddafi. Han blev tvunget fra magten blandt andet med massiv luftstøtte fra en vestlig koalition, som Danmark var del af.

Et blodigt opgør bliver udkæmpet mellem en den internationalt anerkendte regering i den østlige del af landet og islamistiske oprørere i den vestlige del. De lokale medier i det vestlige område er i stor udstrækning under oprørernes kontrol.

De to rivaliserende parlamenter - og hære - har regeret i hver deres område, siden militsen Libysk Daggry indtog hovedstaden Tripoli i august sidste år.

Egypten har indledt angreb på Islamisk Stat i Libyen, efter at jihadister i februar dræbte 21 kristne egyptere.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip