Islamisk Stat smadrer antikke kunstgenstande

Den militante og fundamentalistiske bevægelse Islamisk Stat (IS) har ødelagt antikke og værdifulde kunstgenstande på et museum i Mosul i Irak.

En video, hvor militsfolk fra IS slår statuer af soklerne og ødelægger andre antikke genstande med hamre, er lagt på internettet.

- Muslimer, disse genstande bag mig er figurer for folk fra gammel tid. De tilbad dem i stedet for Gud, siger en skægget militant på videoen.

- De såkaldte assyrere, akkader og andre folk havde guder for regn, for landbrug, for krig. Og de forsøgte at komme tættere på dem med ofringer, fortsætter den militante.

- Profeten fjernede og begravede statuer i Mekka med sine velsignede hænder, lyder det videre i en henvisning til islams profet Muhammed.

Eksperter i de antikke genstande siger, at der er tale om såvel originale genstande som kopier og rekonstruerede ting.

Mange af de genstande, som de militante smadrer løs på, stammer fra flere hundrede år før vor tidsregning.

Iraks assyrer er nu en kristen minoritet, der regner sig for at være regionens oprindelige folk.

I de seneste dage har militante fra IS angrebet kristne landsbyer i nabolandet Syrien og har bortført mindst 220 kristne.

Jihadisterne i Islamisk Stat, der har udråbt et kalifat i den del af Irak og Syrien, som bevægelsen kontrollerer, erobrede Mosul i juni 2014 under en offensiv, der med lynets hast gav IS kontrol med en stor del af Irak.

Mosul er Iraks næststørste by.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip