Islamist fik udsat henrettelse i sidste øjeblik

En islamistisk oppositionsleder i Bangladesh fik tirsdag en dramatisk udsættelse af sin henrettelse i den 11. time, siger hans advokater i en sag, som har skabt frygt for politiske uroligheder i landet, hvor en valgkamp er i gang.

Abdul Quader Mollah blev i februar fundet skyldig i krigsforbrydelser begået i 1971 under uafhængighedskrigen mod Pakistan. Han skulle have været hængt et minut over midnat - klokken 19:01 tirsdag aften (dansk tid).

Men hans advokater har fået udsat henrettelsen til efter en høring fredag i den komplicerede retssag, der har fundet sted ved en særlig krigsforbryderdomstol. Forsvarere og anklagere skal nu mødes i højesteret fredag og tale om procedurefejl.

Mollah er med i ledelsen af det forbudte parti Jamaat-e-Islami, som spiller en vigtig rolle for oppositionen og Bangladeshs Nationalistparti (BNP).

Sagen omkring Mollah har forstærket spændinger blandt Bangladeshs 160 millioner indbyggere forud for et valg den 5. januar. Både retssager, voldelige demonstrationer og vrede blandt landets mange underbetalte tekstilarbejdere har ført til mange voldelige sammenstød, der har kostet over 200 mennesker livet i den seneste tid.

Tidligere i år blev en anden topleder fra det islamistiske Jamaat-parti, Mohammad Kamaruzzaman, dømt til døden, efter at være blevet fundet skyldig i drab på ubevæbnede civile under uafhængighedskrigen i 1971, hvor Bangladesh løsrev sig fra Pakistan

Bangladesh var en del af Pakistan, da det britiske kolonistyre i Indien sluttede i 1947 og førte til oprettelsen af en ny nation. Men Bangladesh, der dengang hed Østpakistan, opnåede med hjælp fra Indien uafhængighed i december 1971 efter en ni måneder lang krig.I Jamaat var imod Bangladeshs uafhængighed fra Pakistan, og en række af dets ledere er blevet anklaget for drab, voldtægter og tortur under konflikten./ritzau/AFP

 

Dagens Gossip