Islamist-gruppe påtager sig ansvar for Beijing-terror

En islamistisk gruppe, der kalder sig selv for Turkestan Islamic Party, påtager sig ansvaret for, at tre personer i en firehjulstrækker kørte ind i en folkemængde og satte ild til deres køretøj og til dem selv på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i oktober.

De kinesiske myndigheder taler om, at det var et "terroranslag", da fem personer mistede livet, fordi bilen kørte ind mellem turister og fodgængere og brød i brand.

- Det var en jihad-operation, som blev udført af vores hellige krigere, siger gruppen i en lydoptagelse ifølge en hjemmeside af SITE Intellegence Group, der sporer udtalelser fra islamiske grupper på nettet.

De tre personer i bilen, som blev dræbt, var en mand, hans kone og hans svigermor, sagde politiet dengang.

Ud over de dræbte i bilen mistede to turister livet - en fra Filippinerne og en fra Kina.

Episoden blev ifølge kilder tæt på politiet opfattet som et angreb, der skulle skabe opmærksomhed om den urohærgede Xinjiang-region forud for et møde i kommunistpartiets centralkomité.

Xinjiang-regionen, der er dobbelt så stor som Tyrkiet, er hjem for omkring ni millioner mennesker, hvoraf langt de fleste tilhører det overvejende muslimske uighurer-mindretal.

Mange uighurer, der taler et andet sprog end Kinas dominerende etniske gruppe, hankineserne, føler sig undertrykt af regeringen og af restriktionerne mod deres kultur, sprog og religion.

Den Himmelske Freds Plads var i 1989 centrum for store prodemokratiske demonstrationer mod kommunistpartiet. Demonstrationerne blev brutalt stoppet, da militæret blev sat ind mod ubevæbnede civile og dræbte og sårede mange hundreder.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip