Islamister forbereder storangreb på kurdere

Militsfolk fra Den Islamiske Stat planlægger et storstilet angreb på Iraks kurdere, og det er en eksistentiel trussel mod hele den kurdiske folkegruppe.

Det siger Iraks tidligere mangeårige kurdiske udenrigsminister Hoshyar Zebari på et pressemøde i Arbil i den kurdiske region i Nordirak.

- Den Islamiske Stat mobiliserer alle dets styrker i Irak og Syrien for at kunne deltage i kampen mod peshmerga (den kurdiske hær).

- Kampen er meget alvorlig. Den er eksistentiel, siger han.

Fra irakisk side oplyses, at 150 kurdiske soldater er dræbt under islamisternes offensiv i det nordlige Irak.

Den Islamiske Stat, der tidligere gik under betegnelsen Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (Isil), har de seneste måneder erobret meget store de af det nordlige og vestlige Irak. Det er en ultrafundamentalistisk organisation, der truer med at dræbe alle ikke-muslimer og folk, der ikke vil følge dens udlægning af islam.

Der er rapporter om, at islamisterne kun befinder sig en halv times kørsel fra Arbil, der er hovedbyen i den selvforvaltende kurdiske region.

Amerikanske fly angreb fredag en mobil artilleristilling, som Den Islamiske Stat tilsyneladende skulle bruge under et angreb på den kurdiske region. Samtidig nedkastede USA nødhjælp til titusinder fra religiøse mindretal, der er drevet på flugt i det nordlige Irak.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip