Islamister ville filme og dræbe tilfældig norsk familie

Centralt placerede kilder siger til den norske tv- og radiostation NRK, at militante, der formentlig sympatiserer med Islamisk Stat, i sommer planlagde at knivdræbe en hel familie, filme det og offentliggøre det til skræk og advarsel.

Der er dermed tale om samme fremgangsmåde, som australsk politi torsdag mistænker militante islamister for at have planlagt.

Norge var i juli omfattet af en terroralarm, som betød, at alle grænseovergange mod sædvane blev bemandet, og at biler, fly og tog blev gennemsøgt. Også den jødiske synagoge i Oslo blev lukket.

Nu siger flere kilder, at truslen var konkret. At ekstremister planlagde at trænge ind i et hus, skære halsen over på beboerne og lægge video af ugerningen ud på internettet.

Det skulle være et tilfældigt hus.

Justitsminister Anders Anundsen ønsker ikke at kommentere NRK's oplysninger.

Terrorekspert Kjetil Stormark fortæller, at flere kilder over for ham har bekræftet NRK's udlægning.

- Flere uafhængige kilder fortalte mig, at myndighederne antog, at der kunne ske et angreb på et tilfældigt valgt privat hjem. Der ville angriberne dræbe beboerne for åbent kamera og lægge filmen ud på internettet, siger han.

Han forstår, hvorfor myndighederne ikke gik ud med den historie, for det ville være at gå terroristernes ærinde.

Norsk politis efterretningstjeneste har ikke fortalt, hvad man konkret frygtede under terroralarmen i juli.

Men avisen Verdens Gang har tidligere skrevet, at et andet lands efterretningstjeneste havde fået oplysninger om, at militante fra Islamisk Stat var på vej til Norge for at dræbe civile med knive.

Kilder har til avisen Dagbladet sagt, at det drejede sig om fire personer fra Islamisk Stat, der var på vej til Norge, og at det førte til terroralarmen. De fire skal være landet i Athen i juli, men herfra kendes deres færden ikke.

I Sydney anholdt australsk politi tidligere torsdag en række personer, der mistænkes for at planlægge terror.

Flere australske medier skriver, at planerne angiveligt gik ud på at kidnappe en tilfældig person på gaden i Sydney, indsvøbe vedkommende i Islamisk Stats flag og derefter halshugge personen og optage det på video.

/ritzau/

 

Dagens Gossip