Island trækker sin EU-ansøgning tilbage

Island dropper planerne om at blive en del af EU og vil trække sin ansøgning om medlemskab tilbage, skriver nyhedsbureauet AFP.

De to borgerlige regeringspartier Fremskridtspartiet og Selvstændighedspartiet er blevet enige om, at ansøgningen skal annulleres.

Beslutningen var ventet, da den borgerlige regering i september valgte at stoppe forhandlingerne om at blive medlem af EU.

Regeringen havde dog ellers lovet, at den ville lade det være op til den islandske befolkning, om den nordiske nation skulle indlemmes i EU-samarbejdet.

Et flertal af islændingene er ifølge meningsmålinger modstandere af EU, så en folkeafstemning ville sandsynligvis ikke have ændret regeringens beslutning.

Fremskridtspartiet og Selvstændighedspartiet vandt valget i Island sidste år. Her besluttede den nye islandske regering sig at vende EU ryggen.

Det var en kovending i forhold til den afgående regering af socialdemokrater og grønne, som efter finanskrisen i 2008 arbejdede for medlemskab af EU.

Fremskridtspartiet og Selvstændighedspartiet var de samme to partier, der som daværende regeringspartier havde en stor andel i, at Island oplevede et totalt sammenbrud i banksektoren og den islandske økonomi i 2008.

Det har internationalt vakt undren, at socialdemokraterne og De Grønne blev straffet af vælgerne for at have trukket Island væk fra den økonomiske afgrund og igen skabt en moderat økonomisk fremgang.

Den tidligere rød-grønne regering ansøgte om EU-medlemskab i juli 2009, og der har i mange omgange været forhandlinger med Bruxelles.

/ritzau/

 

Dagens Gossip