Islands nye leder afværger nyvalg efter skatteballade

Skrevet af admin

08/04/2016

Dagens topnyheder

Efter flere timers debat i det islandske parlament, Altinget, fredag, overlevede regeringen fredag aften en tillidsafstemning.

Med stemmerne 38 mod 25 viste et flertal i Altinget, at det trods den seneste tids afsløringer om skattely fortsat har tillid til regeringen, skriver netavisen Iceland Monitor.

Regeringskoalitionen, der består af Uafhængighedspartiet og Fremskridtspartiet, sidder tilsammen på 38 af Altingets 63 pladser.

Dermed var det usandsynligt, at afstemningen ville falde ud til oppositionens fordel og vælte regeringen under ledelse af den nye statsminister, Sigurdur Ingi Johannsson.

Johannsson blev torsdag taget i ed og afløste dermed Sigmundur David Gunnlaugsson, som trådte tilbage, efter hans navn var blevet nævnt i de såkaldte Panama-papirer.

Under fredagens debat betegnede Johannsson det som "uansvarligt", hvis der holdes valg på nuværende tidspunkt.

Han påpegede, at regeringen kun er en enkelt dag gammel og skal have mulighed for at fuldføre sit arbejde, herunder at fjerne den kapitalkontrol, der blev indført i kølvandet på flere bankers kollaps i 2008, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Uden for Altinget demonstrerer flere hundrede mennesker fredag aften med krav om regeringens afgang, skriver Iceland Monitor. Det er femte dag i træk, at der er demonstrationer foran Altinget.

Islands opposition stiller sig ikke tilfreds med Gunnlaugssons afgang, men har krævet, at hele regeringen træder tilbage og at der udskrives nyvalg.

/ritzau/