Islands Piratparti får vind i sejlene efter Panamalæk

06/04/2016 17:39

admin

Nyheder

Mest læste i dag

De seneste dage har demonstranter været på gaden i Island for at vise deres utilfredshed med landets statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson og hans parti Fremskridtspartiet.

Det har fået Piratpartiet til at rykke godt frem blandt vælgerne.

Det viser en meningsmåling fra Gallup, der er blevet offentliggjort i de islandske medier Frettabladid og tv-stationen kanal 2. Ifølge målingen vil hele 43 procent af de islandske vælgere give deres stemme til Piratpartiet.

Det er en fremgang på 4,9 procentpoint siden seneste måling, der blev lavet 8. og 9. marts. Samtidig går statsministerens parti, Fremskridtspartiet, tilbage, så det står til at få 7,9 procent af stemmerne mod 12,4 procent i marts.

Piratpartiet blev grundlagt i 2012 og er en liberal bevægelse. Partiet går ind for politisk gennemsigtighed, frihed på internettet og en reform af ophavsrettighederne.

- Vi skylder vores statsminister en del. Denne slags skandale var uventet, siger Piratpartiets talskvinde Sunna Arvarsdottir til AFP.

Tumulten om statsminister Sigmundur David Gunlaugsson startede, da flere medier kunne afsløre, at hans navn står i de lækkede såkaldte Panamapapirer.

Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson annoncerede tirsdag i en pressemeddelelse, at han fortsætter som formand for sit parti, men vil trække sig tilbage som statsminister på ubestemt tid.

Der er dog fortsat en del forvirring, om hvad der kommer til at ske med statsministeren. En reporter fra den islandske tv-station fortæller til Ritzau, at der onsdag vil være to statsrådsmøder, hvor der bliver præsenteret en ny statsminister.

Fremskridtspartiets gruppeleder, Asmundur Einar Dadason, siger derimod til Morgunbladid ifølge det norske nyhedsbureau NTB, at der blot er tale om uformelle møder.

Han siger derfor, at det er usandsynligt, at der kommer en ny statsminister allerede onsdag.

Ved det seneste valg i 2013 fik Piratpartiet kun 5,1 procent af stemmerne, men er altså i meningsmålingerne nu landets største parti.

/ritzau/AFP