Islandsk film vinder Nordisk Råds filmpris 2015

Islandske Dagur Kári er nordens bedste til at lave film i 2015.

Tirsdag har komitéen for Nordisk Råd filmpris overrakt 350.000 kroner til Dagur Kári og hans to filmproducenter Agnes Johansen og Baltasar Kormákur for filmen "Virgin Mountain" i kulturhuset Harpa i Reykjavik i Island.

Nordisk Råds filmpris gives til en film, der udmærker sig ved at være forankret i den nordiske kultur og være af høj kunstnerisk kvalitet.

Filmen "Virgin Mountain" er historien om den 43-årge Fúsi, som trods sin alder stadig mangler modet til at træde ind i de voksnes verden. Og de rosende ord fra juryen er ikke til at komme uden om.

- Filmen er en raffineret enkel og visuelt opfindsom fortælling om at bevare sin godhed og uskyld i en verden, der synes uindtagelig, hedder det fra juryen.

42-årige Dagur Kári er uddannet fra Den Danske Filmskole i 1999 og dimitterede med den prisbelønnede film "Lost Weekend".

Den svenske musiker Svante Henryson får Nordisk Råds musikpris. Den 52-årige musiker både komponerer, spiller cello og bas og er kendt som en af nordens førende bassister. Han har profileret sig bredt som karismatisk solocellist og kammermusiker.

I kategorien Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris er det også en svensker, der løber med prisen. Nemlig den 49-årige Jakob Wegelius, som får prisen for romanen "Morderens abe". Han er både forfatter og illustrator.

Det færøske elselskab SEV får Nordisk Råds natur- og miljøpris for selskabets ambitiøse mål og innovative tiltag for en grøn elektrificering af det færøske elnet.

Prisen gives til en nordisk organisation, en virksomhed eller en person, som forbilledligt præsterer at integrere respekten for natur og miljø i sine aktiviteter eller i sit arbejde, eller som på anden vis har gjort en ekstraordinær indsats for naturen og miljøet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip