Isoler dit hus med brandsikker isolering

Skrevet af Finn Jensen

10/12/2012

Mest læste i dag

Der er forskel på brandsikkerheden ved de forskellige isoleringstyper, og det er derfor en god idé at vælge granulat bestående af mineraluld, som er ubrændbar.

Efteråret er højsæson for efterisolering, for når kviksølvet i termometret skrumper og varmeapparatet kommer på overarbejde, er det værd at undersøge om, der er tilstrækkelig isolering i væggene.

Hver femte hus ringe isoleret
Statens Byggeforskningsinstitut har foretaget en gennemgang af energimærker, og den viser, at hver femte husejer bor i et hus, der enten er helt uden isolering eller er meget ringe isoleret.

Hvis der er brug for efterisolering - eller hvis man skal bygge nyt - er det en god idé at vælge en isolering, der ikke kan brænde. I dag er der flere nye typer af isolering på markedet, som for eksempel papiruld, der har den uheldige egenskab, at materialet ikke er 100 procent brandsikkert.

Ubrændbar isolering
- Vil man gøre sit hus og hjem så sikkert som muligt, så bør man vælge at isolere med mineraluld, siger Rikke Lildholdt, som er marketingchef i Saint-Gobain Isover.

- Isover granulat er fremstillet af 95% ren glas, som ikke kan brænde, og er klassificeret som ubrændbar, slutter Rikke Lildholdt.
Mange af de alternative isoleringsmaterialer kan ikke opnå denne klassificering. Det vil sige, at de kan brænde, og medvirker dermed til en øget brandbelastning, større temperaturstigning og større røgmængde under branden.

Flammehæmmere og forplantningsevnen
Selvom isolering med papiruld, halm og andre alternative materialer bliver markedsført som et miljørigtigt alternativ til mineraluld, bør man være opmærksom på, at produkterne tilsættes det brandhæmmende stof borax, som er på EU's kandidatliste over særligt problematiske stoffer. Borax hæmmer forplantningsevnen hos mennesker og står også på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.

Hos Hotpaper.dk, som er et af de første isoleringsfirmaer i Danmark, der for alvor tog papirulden til sig som materiale, ser man også andre fordele. Fx har skimmel og andre svampe svært ved, at vokse i materialerne fordi de er behandlet med specielle hæmmende midler.