Israel åbner grænserne for frugt og grønt fra Gaza

Israelere skal til at sætte tænderne i auberginer og tomater fra Gazastriben for første gang siden 2007, oplyser det israelske forsvarsministerium torsdag.

Der bliver nemlig åbnet for importen af frugt og grønt fra Gazas trængte landmænd, og dermed slår Israel to fluer med et smæk, skriver nyhedsbureauet AFP.

På den ene side giver det et økonomisk løft til det palæstinensiske område.

På den anden side tilgodeser tiltaget den ultraortodokse jødedom, der foreskriver, at der hver syvende år ikke må spises frugt og grøntsager dyrket af jøder i Israel - en tradition, som er baseret på en bibelsk passage, der befaler jøder at tage en pause fra pløjning efter seks års slid.

Dermed er der behov for at få madvarerne fra særligt Vestbredden og Jordan, og i år bliver Gaza så føjet til listen over grøntsagsleverandører.

Israel vil begynde importen fra de besatte områder i næste uge, oplyser myndighederne, der er ansvarlig for at koordinere Israels regerings aktiviteter i de palæstinensiske områder (Cogat).

Ifølge Reuters vil det ske fra søndag.

- For første gang siden 2007 vil produkter fra Gazas landbrug komme på markedet i Israel i løbet af sabbatåret 5775, lyder det ifølge AFP fra Cogat, der henviser til år 5775 i jødisk tidsregning.

- Produkterne opfylder Haredim-samfundets (den mest konservative form for jødedom, red.) krav til at skaffe råvarer, meddeler Cogat og fortsætter:

- Dette er et skridt af stor betydning for at styrke økonomien i landbrugssektoren i Gazastriben.

Gazas økonomi har ligesom flere byer ligget i ruiner som konsekvens af sidste års 50 dage lange blodsudgydelser i området.

De første varer til at krydse grænsen bliver tomater og auberginer.

- Fremtidige stadier forventes at inkludere et bredere udvalg af grøntsager i et samlet omfang på mellem 1000 og 1500 ton. Hvert ton vurderes at have en værdi på omkring 3000 shekel (godt 5000 kroner, red.), oplyser Cogat ifølge Reuters.

Importen vil angiveligt fortsætte frem til september, hvor der fejres nytår i det jødiske kalenderår.

Ifølge Gazas organisation for grøntsagsproduktion og -eksport har Israel allerede kvalitetstestet tomater, auberginer, agurker og squash, skriver Reuters.

Israel forbød varer fra Gaza, efter at Hamas kom til magten i 2007.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip