Israel afviser at stoppe nye bosættelser

International fordømmelse af Israels planer om at bygge 3000 nye bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem får ikke landets premierminister, Benjamin Netanyahu, til at vakle.

Planerne blev lagt frem, efter at det stod klart, at et stort flertal af verdens lande stemte for en observatørstatus til palæstinenserne i FN.

- Vi vil forsætter med at bygge i Jerusalem og på alle de steder, der er på kortet over Israels strategiske interesser, siger en trodsig Netanyahu på et ugentligt kabinetsmøde.

De nye bosættelser kommer til at ligge i områder, som palæstinenserne sammen med Gazastriben ønsker skal være del af en fremtidig palæstinensisk stat.

Nogle af de nye huse vil blive opført i området E1, der er et meget omstridt område på Vestbredden. Bosættelserne i det område vil nemlig afskære den nordlige del af Vestbredden fra den sydlige.

- Det ville være stort set skæbnesvangert for de tilbageværende chancer for at sikre en to-stats-løsning, lyder kritikken fra FN's generalsekretær Ban Ki-moon.

På kabinetsmøde siger Netanyahu, at "palæstinensernes ensidige skridt ved FN er en grov krænkelse af tidligere aftaler med Israel". Israels regering "afviser Generalforsamlingens beslutning", tilføjer han.

Også Israels vigtigste allierede, USA, har fordømt de nye bosættelser:

- Lad mig gentage, at denne administration - ligesom tidligere administrationer - har været meget klare over for Israel og sagt, at disse aktiviteter er et tilbageslag for en forhandlet fred, siger udenrigsminister Hillary Clinton.

Israel har ikke lagt skjul på, at palæstinenserne ville blive straffet, hvis de gik til FN med ønsket om en forfremmelse i verdensorganisationen.

Israel nægter blandt andet at overføre de skatter og afgifter, som landet opkræver på vegne af palæstinenserne, i denne måned.

I alt går det palæstinensiske selvstyreområde glip af 694 millioner kroner, som ifølge Israel vil blive brugt til at betale selvstyremyndighedens gæld til det israelske elektricitetsselskab.

/ritzau/Reuters

 

 

Dagens Gossip