Israel beskyldes for bus-racisme på Vestbredden

Palæstinenserne på Vestbredden vil i fremtiden få forbud mod at bruge de samme busser som jødiske bosættere, skriver de israelske medier søndag.

En menneskerettighedsorganisation betegner det som "raceadskillelse".

Hundredvis af palæstinenserne tager hver dag på arbejde inde i Israel. Det gælder navnlig bygningsarbejdere. De bruger en bestemt grænseovergang, hvor de viser deres arbejdstilladelser.

Indtil nu har de haft tilladelse til at bruge de samme busser som bosætterne, når de vender hjem til Vestbredden.

Men i et nyt direktiv fra forsvarsminister Moshe Yaalon, som træder i kraft i næste måned, så er det slut med at tage bussen. Palæstinenserne må selv finde vej til grænseovergangen Eyal, skriver avisen Haaretz.

Når de passerer grænsen, skal de selv finde måder at komme hjem på.

Haaretz skriver, at det i virkeligheden betyder, at buslinjer på Vestbredden, der drives af Israel, forbyder palæstinensere at køre med.

Op mod en halv million jøder har bosat sig på den israelsk-besatte vestbred.

Israelske bosættere har i årevis krævet, at palæstinensere får forbud mod at bruge Israels offentlige transportmidler. De hævder, at palæstinenserne udgår en sikkerhedsrisiko.

Men den israelske hær har hidtil set anderledes på det spørgsmål. Den har ikke anset palæstinensiske pendlere som et sikkerhedsproblem, skriver Haaretz.

Den israelske menneskerettighedsorganisation B'Tselem mener, at der ligger racistiske motiver bag beslutningen.

- Det er på tide at holde op med at gemme sig bag tekniske ordninger og indrømme, at denne militære procedure er en slet skjult leflen for kravet om raceadskillelse på busser, siger organisationen.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip