Israel efter brudt våbenhvile: Vi genoptager offensiven

Det israelske militær oplyser, at den tre dage lange våbenhvile, der blev indledt fredag morgen, men afbrudt efter få timer af kampe i Gaza fredag formiddag, er helt annulleret.

Militæret vil derfor genoptage offensiven mod Hamas. Adspurgt om våbenhvilen er ovre, svarer den israelske oberstløjtnant Peter Lerner:

- Ja. Vi fortsætter vores aktiviteter på jorden.

Samtidig oplyser det israelske militær, at en israelsk soldat angiveligt er blevet bortført af "terrorister" under formiddagens operation, hvor israelerne skulle ødelægge en af palæstinensernes tunneler.

- Israelske soldater, der skulle ødelægge en tunnel, blev angrebet. De første indikationer tyder på, at en soldat blev bortført af terrorister under operationen, siger Peter Lerner.

Palæstinenserne beskylder Israel for at have brudt våbenhvilen med kampe i det sydlige Gaza, der ifølge sundhedsministeriet har dræbt mindst 50 personer.

Omvendt meldes to israelske soldater dræbt, og Israel beskylder palæstinenserne for at være skyld i, at våbenhvilen er blevet brudt. FN's udsending i Jerusalem, Robert Serry, siger:

- FN er ikke i stand til at give en uafhængig bekræftelse af disse meldinger. Men hvis det bliver bekræftet, vil det være et alvorligt brud på den humanitære våbenhvile af militante fraktioner i Gazastriben, noget som bør fordømmes på det kraftigste.

Efter bruddet har Egypten valgt at udskyde fredagens planlagte forhandlinger mellem parterne i Kairo.

Egyptens regering havde inviteret repræsentanter for Israel og palæstinenserne til Kairo i et forsøg på at få afsluttet konflikten.

Våbenhvilen, der blev indledt fredag morgen, skulle have varet tre dage, men blev afbrudt efter tre timer. Den blev forhandlet igennem med diplomatisk hjælp fra USA's udenrigsminister, John Kerry, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

FN opfordrer fredag eftermiddag palæstinenserne til at genoptage den aftalte våbenhvile, der havde til formål at give ro til de civile palæstinensere i Gaza, så de kunne begrave deres døde og få nye forsyninger af mad og medikamenter.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip