Israel erklærer kortvarig våbenhvile

admin

|

04/08/2014

Dagens topnyheder

Israel meddelte ved midnatstid, at det mandag i syv timer vil indstille sine krigshandlinger i det meste af Gazastriben.

Våbenhvilen, eller det "humanitære vindue" som de israelske myndigheder kalder det, træder i kraft klokken 9 mandag morgen dansk tid og slutter klokken 16.

I tidsrummet vil det være muligt at bringe forsyninger ind i området ifølge erklæringen fra de israelske myndigheder.

Samtidig kan en del af de tusindvis af palæstinensere, som er blevet fordrevet eller har valgt at forlade deres boliger under den seneste konflikt, vende tilbage til deres hjem.

Meddelelsen bliver mødt med skepsis fra Israels modpart i konflikten, Hamas-bevægelsen.

- Formålet er at aflede opmærksomheden fra de israelske massakrer. Vi stoler ikke på sådan en ro og opfordrer vort folk til at udvise forsigtighed, siger organisationens talsmand, Sami Abu Zuhri.

Den israelske hær advarer om, at den vil "respondere på ethvert forsøg på at udnytte dette vindue" til at angribe israelske soldater eller civile.

Et område ved byen Rafah i den sydlige del af Gazastriben er ikke omfattet af våbenhvilen. Det israelske militær angreb søndag et mål i nærheden af en FN-skole i Rafah. Angrebet kostede 10 civile palæstinensere livet og har udløst voldsom international kritik. Blandt andet fra FN og USA.

FN udtrykte harme efter det, der er det tredje angreb på 10 dage mod en af dets Gaza-skoler, efter at 30 palæstinensere var blevet dræbt ved de tidligere angreb. Generalsekretær Ban Ki-moon betegner angrebet som moralsk forkasteligt og en kriminel handling. FN-lederen siger videre, at de ansvarlige skal stilles til regnskab.

Den amerikanske regering har udtrykt forfærdelse over angrebet og opfordrer til en fuldstændig og øjeblikkelig undersøgelse af det skete.

Over 1800 palæstinensere og flere end 60 israelere er blevet dræbt under konflikten.

Natten til mandag meldes 10 palæstinensere dræbt under israelske luftangreb mod flere mål på Gazastriben.

/ritzau/Reuters