Israel finder kilometerlang tunnel fra Gaza

14/10/2013 00:30

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Fundet af en underjordisk "terrortunnel" har fået Israel til at lukke helt ned for leverancer af byggemateriale til Gaza-striben.

Tunnelen strækker sig angiveligt ind i Israel fra palæstinensisk område, oplyser kilder fra det israelske forsvar.

- Af sikkerhedsmæssige årsager har hæren besluttet at lukke ned for transport af byggematerialer ind i Gaza, siger talsmand Guy Inbar.

Det er endnu ikke klart, hvor længe Israel vil droppe leverancerne, som ellers netop var blevet tilladt for første gang siden 2007.

Det var i flere år ulovligt at bringe eksempelvis stål og cement over grænsen til Gaza, fordi israelerne frygtede, at den islamiske gruppe Hamas, som sidder på magten i området, vil benytte byggematerialerne til at forstærke sine militære installationer og bygge tunneler til brug i forbindelse med angreb på Israel.

Den israelske hær oplyser søndag, at tunnelen løber 450 meter ind på israelsk territorium og angiveligt er etableret for at give mulighed for militære angreb i den uroplagede region.

I alt er tunnelen 1,7 kilometer lang og ligger omkring 18 meter under jorden. Ifølge hæren er den bygget med omkring 500 ton cement og beton, og tunnelen indeholder en skinne til en lille vogn. Det har formentlig taget mere end et år at bygge den.

Afsløringen af tunnelen har "forhindret forsøg på at angribe israelske civile og soldater", mener Israels forsvarsminister, Moshe Yaalon.

Ifølge forsvarsministeren er fundet af tunnelen yderligere et bevis på, at Hamas fortsætter med at forberede terroraktiviteter og gør sig klar til en konfrontation med Israel.

Israel og Hamas har indgået våbenhvile efter tidligere tiders drabelige sammenstød.

/ritzau/AFP