Israel frigiver omsider milliardbeløb til palæstinenserne

Israel har besluttet at udbetale skatteindtægter til Det Palæstinensiske Selvstyre efter i tre måneder at have tilbageholdt et beløb, der var løbet op i milliarder af kroner.

Som straf for palæstinensernes forsøg på at vinde international anerkendelse som selvstændig stat besluttede Israel sidste år, at man ikke ville udbetale skatteindtægter, som retmæssigt tilhører selvstyret.

Fredagens melding fra Jerusalem bliver modtaget med anerkendelse hos den nærmeste allierede USA.

- Vi håber virkelig, at begge parter kan bygge videre på dette, siger en talsmand Jeff Rathke fra det amerikanske udenrigsministerium.

Forholdet mellem Israel og USA er ellers den seneste tid kølnet betragteligt, efter at israelerne har skruet bissen på over for palæstinenserne.

Talsmanden påpeger betydningen af, at det palæstinensiske styre er velfungerende, hvis man skal opretholde stabilitet i regionen.

Ifølge den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, bliver pengene - et beløb på rundt regnet 500 millioner dollar - udbetalt af humanitære årsager og i overensstemmelse med "israelske interesser."

Beslutningen om at udbetale skatteindtægterne kan tolkes som et forsøg på at klinke skårene med Barack Obamas regering, som har skærpet retorikken i kritikken af Israel.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip