Israel frigiver palæstinensere og udvider bosættelser

Israel satte tidligt onsdag 26 palæstinensiske veteran-fanger fri i overensstemmelse med aftaler indgået i den amerikansk-støttede fredsproces, men samtidig er det netop blevet klart, at der vil blive bygget hjem til yderligere 1500 jødiske bosættere i det arabiske Østjerusalem.

Forløbet er en tro gengivelse af tidligere fangefrigivelse, som Israel også fulgte meddelelsen om, at 2000 nye bosætterhjem ville blive opført i navnligt det arabiske Østjerusalem.

Palæstinenserne protesterer over Israelernes forhold til fredsforhandlinger.

- Vi er utilfredse med tempoet i de forhandlinger, vi fører. Der er en vis tvivl om, hvorvidt Israel har seriøse intentioner, siger palæstinensernes ambassadør i Moskva, Fayed Mustafa.

På Vestbredden er en stor folkemængde på gaderne for at tage imod de frigivne fanger ved en officiel ceremoni, efter at køretøjer med tildækkede vinduer fra Israels fængselsvæsen natten til onsdag bragte fangerne fra deres fængsler til de palæstinensiske områder.

En fange blev frigivet i Østjerusalem, 20 i Ramallah og fem i Gazastriben.Alle palæstinensere blev dømt for blodig vold i 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne - altså inden eller lige efter, at israelere og palæstinensere i 1993 blev enige om den såkaldte Oslo-fredsaftale.

De internationale nyhedsbureauer skriver, at alle 26 er dømt for forbrydelser som mord, overfald med kniv, økse, skydevåben eller for at myrde israelere ved at kvæle dem.

I Ramallah siger selvstyrepræsident Mahmoud Abbas, at palæstinenserne ikke underskriver en fredsaftale med Israel, "så længe der er én fange bag tremmer".

- Vi er ikke tilfredse, før alle er ude af fængslet, siger han.

Op imod 5000 palæstinensere er ifølge det tyske nyhedsbureau dpa fængslet i Israel for domme i forbindelse med konflikten.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip