Israel øger antallet af bosættelsesprojekter igen

Israels regering har godkendt planer om at opføre over 200 nye hjem til bosættere på den besatte Vestbred.

- Der er givet grønt lys for opførelse af mindst 229 hjem. De er nu på forskellige stadier i den tekniske proces, siger til Hagit Ofran, som er talskvinde for bosætter-overvågningsgruppen Peace Now.

Beslutninger om nye bygninger i bosættelser skal gennem fem administrative stadier, inden de kan godkendes af den israelske forsvarsminister, Moshe Yaalon.

Peace Now har i denne uge sagt, at antallet af bosættelseshjem, som Israel har planer om at opføre, er blevet mere end tredoblet i det første kvartal af 2016 sammenlignet med samme periode sidste år.

Bosættelserne anses for at være i strid med folkeretten og opfattes som en stor forhindring for fredsbestræbelserne, da de bliver opført i områder, som palæstinenserne anser for at være en del af deres fremtidige stat.

- Denne politik dræber en tostatsløsning, siger Ofran.

USA og EU er stærkt kritiske over for den israelske politik. Den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, bad i sidste måned den israelske regering vise, at den støtter en tostatsløsning ved at stoppe med at opføre nye bosættelser.

- Israels regerings systematiske udvidelse af bosættelser, legalisering af disse, og overtagelse af områder ødelægger efter min mening mulighederne for en tostatsløsning, sagde Biden i en tale til den proisraelske organisation American Israel Public Affairs Committee.

Biden sagde videre, at han er uenig i Israels premierminister, Benjamin Netanyahus, påstand om, at nye bosættelser ikke vil påvirke forsøg på at finde en løsning på den mangeårige israelsk-palæstinensiske konflikt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip