Israel og Hamas forlænger våbenhvile i et døgn

En fem dage lang våbenhvile i Gaza, der skulle være udløbet klokken 23 mandag aften dansk tid, er blevet forlænget med 24 timer, skriver nyhedsbureauet AFP og den israelske avis Haaretz.

- Begge sider er blevet enige om en 24 timer lang våbenhvile, siger det højtstående Hamas-medlem Izat Arashaq ifølge Haaretz.

En israelsk sikkerhedskilde bekræfter ligeledes en forlængelse af våbenhvilen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere mandag aften forlød det, at Israel og palæstinenserne var blevet enige om en ny våbenhvile i Gaza, der angiveligt skulle strække sig over flere uger og have konkret indhold i sig.

Men parterne har tilsyneladende flere stridspunkter, de ikke kan blive enige om. Ifølge CNN er de helt store problemstillinger, som man ikke kan enes om, demilitarisering, løsladelse af palæstinensiske fanger samt udlevering af to dræbte israelske soldater.

En palæstinensisk embedsmænd, der er tæt på forhandlingerne, siger til Reuters, at den døgnlange forlængelse af våbenhvilen skal give begge sider mulighed for at "færdiggøre forhandlingerne".

Egypten er vært for de indirekte forhandlinger mellem delegationer for palæstinenserne og Israel i den egyptiske hovedstad, Kairo.

I et forsøg på at presse Hamas har Egypten sagt, at man vil være medarrangør for en international donorkonference til fordel for Gaza. Men kun hvis man når en aftale.

Få timer før den fem dage lange våbenhviles udløb advarede Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, om, at Israel vil svare hårdt igen, hvis Hamas' raketangreb genoptages mandag aften.

Antallet af døde i Gaza er efter den seneste måneds kampe er steget til 2016, meddelte det palæstinensiske sundhedsministerium tidligere mandag.

Kampene mellem Israel og den islamistiske gruppe Hamas brød for alvor ud i løbet af juli.

Israels militær har mandag meddelt, at man har revet boliger tilhørende to palæstinensere, som mistænkes for at stå bag bortførelsen af tre israelske teenagere på Vestbredden i juni.

De tre drab udløste en bølge af anholdelser af palæstinensere, og spændingerne eskalerede siden mellem israelere og palæstinensere og blev til egentlige krigshandlinger i Gaza i løbet af juli, da Israel iværksatte en offensiv for at stoppe raketangrebene fra Gazastriben.

/ritzau/AFP