Israel udvider ulovlige bosættelser med rekordfart

Israel fortsætter med at udvide en række ulovlige bosættelser på den besatte Vestbredden.

I alt blev 4485 israelske nybyggerier annonceret i områderne sidste år, og det er ny rekord, viser tal fra den israelske fredsorganisation Peace Now.

I 2013 var tallet på 3710 nye byggeprojekter, mens der til sammenligning kun var 858 nye byggerier i 2007, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

68 procent af byggeprojekterne fandt sted i bosættelser, som ikke er en del af de store bosættelsesområder, som Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, insisterer på skal indlemmes i Israel, hvis der skal indgås en fredsaftale med palæstinenserne.

Da den seneste række af byggeprojekter i januar blev annonceret, fik Israel hård kritik fra sin nærmeste allierede USA, som slog fast, at udvidelsen var "ulovlig og virkede mod sin hensigt med tanke på en tostatsløsning".

Israels regering har endnu ikke kommenteret de nye tal.

Ifølge palæstinenserne er Israels udvidelser af bosættelserne i de besatte områder den største hindring på vejen mod en varig fredsaftale. Det er et synspunkt, som får stor opbakning af det internationale samfund.

Israel har etableret over 120 bosættelser på Vestbredden, siden området blev besat under Seksdageskrigen i 1967.

Der skal være valg til det israelske parlament i midten af marts, og Benjamin Netanyahu beskyldes af mange for at føre en højrenationalistisk politik, der skal skaffe ham genvalg som premierminister.

3. marts skal han tale i Kongressen i Washington. Flere kritikere frygter, at han vil bruge denne lejlighed til at tale dunder mod Irans atomprogram, hvilket ifølge kritikere risikerer at sætte de skrøbelige, internationale forhandlinger tilbage, men samtidig vil være et stærkt signal i den indenrigspolitiske valgkamp.

/ritzau/NTB

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip