Israel: Vi skal bruge en uge til at ødelægge tunneler

En israelsk oberst siger, at eftersøgningen efter tunneler i Gaza er et vanskeligt detektivarbejde, som kræver tålmodighed og tid.

- At finde tunnelerne er som at skulle løse et mordmysterium ud fra få spor. Der er en del brikker i puslespillet - blandt andet oplysninger fra efterretningstjenesten, siger oberstløjtnant Max fra de israelske ingeniørtropper i Gaza.

Israel har et erklæret mål om at ødelægge et netværk af sofistikerede tunneler, som løber på kryds og tværs af grænsen mellem Gazastriben og Israel. Hamas og andre militante grupper bruger tunnelerne til at komme ubemærket til Israel.

Ifølge israelerne er Hamas-tunnelerne højt udviklede og bliver løbende vedligeholdt og fornyet med raketaffyringssteder og kommandoposter.

For første gang gav den israelske hær fredag udenlandske medier adgang til tunnelnetværket - blandt andet til en tre kilometer lang tunnel med forbindelse til Khan Yunis i det sydlige Gaza.

Tunnelen, som blev opdaget af israelerne for to måneder siden, er 1,75 meter høj og over 70 centimeter bred. Siderne er forstærket med betonplader.

Ifølge den israelske oberst er der anvendt 26.000 komponenter, og det anslås, at det har kostet op mod 5,5 millioner kroner at bygge den.

- Hamas kunne have sendt snesevis eller hundredvis af terrorister gennem den, siger det israelske militær.

Indtil nu har hæren fundet 30 tunneler og over 100 nedgange til dem.

- Det kan tage os et par dage at ødelægge hver tunnel, siger oberst Max, der ikke ønsker at opgive sit fulde navn.

- Vi har brug for endnu en uge, hvis vi skal ødelægge alle tunnelerne - det vil sige alle dem, som vi kender til, tilføjer han.

Tunnelerne er ofte forbundet indbyrdes. De har elektricitet og sommetider også telefoner. Der er normalt flere grene, som løber ind i Israel fra Gaza.

Israelere tæt på grænsen til Gaza siger, at de sommertider hører boremaskiner arbejde i jorden om natten, rapporterer avisen Haaretz.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip