Israel vil bygge 20.000 nye bosætterboliger

Der ser ud til at være nye problemer på vej i forhandlingerne mellem israelere og palæstinensere om at finde en permanent løsning på deres strid om de samme landområder.

Den israelske bevægelse Fred Nu, der holder øje med Israels bosættelsespolitik, siger, at Israels boligministerium har lanceret en plan om opførelsen af 20.000 nye boliger til israelske bosættere på Vestbredden.

Det er et område, som Israel holder besat, og som palæstinenserne vil have som en del af en palæstinensisk stat.

Yariv Oppenheimer er leder af Fred Nu, og han siger, at de 20.000 boliger er en "rekord".

Israels premierminister, Benjamin Netanyahus, kontor meddeler, at det er imod 1200 af de nye boliger, da de skal opføres i et meget omstridt område af Vestbredden kaldet E1.

Dette område er en korridor fra Vestbredden og til den østlige del af Jerusalem.

Palæstinenserne siger, at det vil skære Vestbredden over i to og dermed ødelægge muligheden for at skabe en levedygtig og sammenhængende palæstinensisk stat.

Afsløringen af den nye plan kommer blot et par dage efter, at USA's udenrigsminister, John Kerry, der har fået den seneste runde forhandlinger i gang efter tre års stilstand, besøgte Israel.

Her sagde han, at israelsk bosættelsesaktivitet i de palæstinensiske områder er ulovlige.

Mandag advarede palæstinensiske ledere om, at det er bedre at undlade at indgå en fredsaftale med Israel end at indgå en aftale, der tillader fortsat opførelse af bosætterboliger.

Israel erobrede Vestbredden, Østjerusalem samt flere andre områder under Seksdageskrigen i 1967.

Siden har Israel annekteret den østlige del af Jerusalem og udråbt den samlede by til landets hovedstad, hvilket ikke er internationalt anerkendt.

Israel har ifølge Reuters bosat omkring en halv million israelere på Vestbredden og i Østjerusalem, som palæstinenserne håber, kan blive deres hovedstad i en stat.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip