Israel vil have forklaring på svensk Palæstina-udmelding

Den svenske regerings beslutning om at anerkende staten Palæstina, får Israel til at reagere.

Søndag forventes den svenske ambassadør i Tel Aviv at blive kaldt til møde hos den israelske udenrigsminister, Avigdor Lieberman, så landet kan protestere over Sveriges beslutning.

Det skriver aftonbladet.se, som angiveligt har oplysningerne fra en korrespondent for den israelske avis Haaretz.

- Israels udenrigsminister Lieberman vil indkalde den svenske ambassadør i morgen (søndag, red.) for at gøre indsigelse over for Stockholms anerkendelse af den palæstinensiske stat, skriver korrespondenten Chemi Shalev på det sociale medie Twitter.

Sverige bliver det første EU-land, der anerkender staten Palæstina, har den nye statsminister i Stockholm, socialdemokraten Stefan Löfven, bebudet.

- Vi har i dag erklæret, at vi vil anerkende Palæstina. Det burde ikke komme som en overraskelse for nogen. Dette har været vores udtalte målsætning i lang tid, sagde udenrigsminister Margot Wallström fredag aften til Aftonbladet og erkendte, at der nok ville komme stærke reaktioner.

Ambassadør Carl Magnus Nesser siger til Aftonbladet sent lørdag aften, at der endnu ikke er kommet henvendelser.

- Vi har set det i medierne, men kan ikke bekræfte noget. Ambassaden er lukket i dag ligesom de israelske myndighedskontorer. Det er sabbat og Yom Kippur (jødisk helligdag, red.), siger Nesser.

Den svenske udmelding har fået stor ros fra Det Palæstinensiske Selvstyre, som kalder det "en modig beslutning" og takker den svenske regering for at støtte "det palæstinensiske folks legitime ret til selvbestemmelse og en uafhængig stat".

USA's udenrigsministerium har derimod kaldt det forhastet at anerkende en palæstinensisk stat.

FN's Generalforsamling anerkendte Palæstina i 2012 trods protester fra Israel. Dengang undlod Sverige at stemme, da den tidligere borgerlige udenrigsminister Carl Bildt var imod FN-beslutningen.

EU anerkender ikke staten Palæstina, selv om unionen støtter en tostatsløsning.

/ritzau/TT