Israels vil ødelægge netværk af tunneler

Den israelske hærs offensiv på landjorden har et erklæret mål om at ødelægge et netværk af sofistikerede tunneler, som løber på kryds og tværs af grænsen mellem Gazastriben og Israel. Hamas og andre militante grupper bruger tunnelerne til at infiltrere Israel.

I 2006 indførte Israel en blokade mod den forarmede kystenklave, efter at en gruppe militante fra Gaza havde krydset grænsen og taget en israelsk soldat til fange.

Blokaden fik Hamas og andre grupper til at grave tunneler under grænsen til Egypten, så der kunne bringes fødevarer, brændstof, forbrugsgoder og våben ind i Gaza.

I marts sagde Egyptens militær, at det havde ødelagt 1370 tunneler under dets grænse med Gazastriben, efter at det havde afsat den islamistiske præsident Mohamed Mursi, der var allieret med Hamas.

Israel er nu ude efter snesevis af "terrortunneler" i Gaza, og hæren siger, at den allerede har fundet otte adgangssteder til tunnelnetværket.

- Snesevis af terrortunneler er spredt ud over hele Gazastriben. Størstedelen af dem anvendes af Hamas, siger en talsmand for den israelske hær.

- Hamas-tunnelerne er højt udviklet og bliver løbende vedligeholdt og fornyet med sammenhængende raket-affyringssteder og kommandoposter, siger han.

Torsdag morgen lykkedes det 13 stærkt bevæbnede militante at infiltrere det sydlige Israel. De blev opdaget af militæret, og en af dem blev dræbt. Resten flygtede via tunnelerne.

Avisen Haaretz skrev fredag, at fem tunneler på tværs af grænsen er blevet fundet i Israel i de seneste to år.

- Tunnelerne er forbundet, de har elektricitet og sommetider også telefoner. Der er normalt flere grene, som løber ind i Israel, skriver Haaretz.

Den israelske efterretningstjeneste mener, at tunneler i forskellig dybde er gravet af specialister til angreb inde i Israel.

Israelere tæt på grænsen til Gaza siger, at de somme tider hører boremaskiner arbejde i jorden om natten, rapporterer Haaretz videre.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip