IT-Fejl i Nordjylland: Så mange kvinder er ikke blevet tjekket for brystkræft

En intern undersøgelse i Region Nordjylland viser, at 2153 nordjyske kvinder ved en fejl ikke er blevet indkaldt til screening for brystkræft.

Det oplyser regionen selv i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Fem kvinder er døde af kræft efter manglende screening

- Vi kan se, at en række kvinder har ventet for længe. For nogle af dem er der en god grund. At de enten er i et behandlingsforløb, eller at de af andre årsager ikke skal undersøges, siger specialeleder Peter B. Lasborg, der repræsenterer regionens screeningsenhed i Hjørring, i pressemeddelelsen.

- Men vi har konstateret, at 2153 kvinder i denne runde ikke er indkaldt inden for tidsgrænsen. Det svarer samlet set til cirka tre procent af det samlede antal kvinder, der i løbet af en runde skal screenes på de tre nordjyske screeningsenheder, fortsætter Peter B. Lasborg.

Siden 2206 har Region Nordjylland med omkring to års mellemrum screenet alle nordjyske kvinder i alderen 50 til 69 år, i et forsøg på at finde brystkræft og celleforandringer i et tidligt stadium.

LÆS OGSÅ: Særlige badedragter skal give brystkræft-ofre selvtilliden tilbage

Regionen vil nu indkalde de kvinder, der har ventet for længe på deres undersøgelse. De fleste vil blive indkaldt inden og lige efter sommerferien. Det betyder, at andre kvinder får udskudt deres tid.

Derfor, opyser Peter B. Lasborg, skal kvinder kun selv gøre noget, hvis de oplever symptomer på, at der er noget galt. I sådan et tilfælde skal de kontakte deres egen læge.

I marts måned blev Region Nordjylland opmærksom på en “uhensigtsmæssighed” i det it-program, der bruges til de automatiske indkaldelser af kvinderne.

- Den har vi sammen med leverandøren arbejdet intensivt på at rette til, og vi har siden onsdag i sidste uge kørt med en ny og forbedret udgave af programmet. Men for at være 100 procent sikre på, at alle i fremtiden bliver indkaldt rettidigt, er vi nødt til at have mere præcis viden om, hvad det er, som ligger bag, siger Lone K. Thiel, kontorchef i Region Nordjyllands it-afdeling. 

 

Dagens Gossip