Italienere bliver hjemme og gør olie-afstemning ugyldig

En folkeafstemning i Italien om fremtiden for landets olie- og gasindustri kommer ikke til at få betydning, fordi under 50 procent af vælgerne mødte op for at stemme søndag.

Ifølge foreløbige officielle tal fra indenrigsministeriet har kun omkring 32 procent af de stemmeberettigede stemt.

Italienerne skulle tage stilling til, hvorvidt regeringen skal stoppe med at forny tilladelser til olie- og gasboringer mindre end 20 kilometer fra det italienske fastland.

Premierminister Matteo Renzi har advokeret for, at folk skulle afstå fra at stemme søndag, fordi det ifølge hans mening var en overflødig afstemning og ville bringe op mod 11.000 arbejdspladser i fare.

Allerede i dag bliver der nemlig ikke uddelt nye licenser til selskaber, der ønsker at bore efter olie eller gas i kystnære område.

Men ifølge Renzi bør eksisterende boringer have mulighed for at forblive i drift, indtil felterne er løbet tør.

- Italien har talt. Resultatet er klart og bedre end vores forventninger, siger Renzi i en tv-transmitteret tale sent søndag.

Her benyttede han også lejligheden til at kritisere de regionalpolitikere, der har stået bag folkeafstemningen, fordi det har kostet over 300 millioner euro at afvikle afstemningen. De fleste af dem er fra Renzis eget parti, Demokratisk Parti.

Miljøorganisationer har ført kampagne for, at italienerne skulle stemme ja ved folkeafstemningen og dermed annullere en lov fra januar, der giver eksisterende selskaber, der borer nær kysten, lov til at fortsætte, indtil der ikke er mere olie at hente.

Ud af de cirka 15 millioner italienere, der har stemt søndag, støtter over 80 procent, at boringerne skulle lukkes, skriver avisen La Repubblica på sin hjemmeside.

Der er 69 olie- eller gasboringer i italiensk farvand. Ud af dem ligger 44 mindre end 20 kilometer fra kysten. Var folkeafstemningen endt med et ja, skulle de 44 boringer have været lukket, når deres licenser til at bore udløb.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip