Italiens banker spøger i europæisk sundhedstjek

Alle øjne er rettet mod Italien fredag aften, når de europæiske bankmyndigheder, EBA, kommer med resultater fra deres eksamener af de største banker i Europa.

Siden finanskrisen har de europæiske bankmyndigheder regelmæssigt gennemført såkaldte stresstests. De skal vise, om bankerne har modstandskraft nok til at overleve en ny krise, eller om de skal finde flere penge.

Mens de fleste banker er stærke, er der frygt for, hvad gennemgangen viser om de italienske.

- Italien kan skabe et afgørende øjeblik for de europæiske banker. Hvis en bankkrise starter i Italien, tror vi, at den kan sprede sig gennem Europa og gå hårdest ud over de banker, der allerede er hårdt spændt for, skriver finanshuset Berenberg i en analyse.

Problemet er, at flere italienske banker har store mængder dårlige udlån, der ligger og lurer. Samtidig er der ikke et testet regelsæt på plads for, hvordan de eventuelt kan reddes, hvis testen viser behov.

Nye regler forhindrer staterne i direkte at gribe ind, men rammerne er ikke på plads for en europæisk indgriben. Specielt banken Monte dei Paschi di Siena, MPS, verdens ældste bank, kan være i problemer.

- Det er spændende at se, hvordan de italienske banker kommer ud af det her.

- MPS har allerede tidligere fået hjælp af den italienske regering, men reglerne på området har ændret sig, så nu kan man ikke bare gå ind og redde bankerne på samme måde, siger Lars Krull, bankforsker på Aalborg Universitet til Ritzau Finans.

Hos Danske Bank er cheføkonom Las Olsen ikke voldsomt bekymret for udfaldet.

- Der er en bekymring for, om de italienske er godt nok kapitaliseret. Men vi står ikke over for en akut bankkrise, det vurderer vi ikke.

- Det er slet ikke vores forventning, at det er det, vi vil se. Vi bekymrer os mere over, om problemerne i bankerne kan holde væksten nede, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip