Italiens præsident går af

Den italienske præsident, Giorgio Napolitano, vil forlade sin post.

Det meddeler den 89-årige præsident, og dermed giver han premierminister Matteo Renzi et stort problem at bokse med.

Den knapt 40-årige Renzi har kun været regeringschef i 10 måneder, og nu skal han finde en kandidat, der kan erstatte Napolitano i en kompliceret valgproces.

- Jeg er på vej til at gå af. Jeg trækker mig, når forfatningen tillader det, meddeler Napolitano.

Den politiske bombe kom i hans nytårstale.

Han begrunder det med, at hans alder gør det svært for ham at passe embedet.

Det ventes, at han vil indgive sin afskedsbegæring indenfor få dage.

Premierminister Renzi står over for at skulle gennemføre en række økonomiske reformer og planlagte forfatningsændringer, ligesom valgsystemet skal reformeres.

Reuters skriver, at hvis premierministeren ikke formår at finde en acceptabel kandidat til præsidentposten, så kan det rejse tvivl om hans evner til også at få de store politiske reformer igennem.

Og i givet fald, skriver Reuters, kan der opstå spekulationer om nyvalg, hvilket igen øger den politiske usikkerhed i forbindelse med eurozonen.

For at vælge en præsident skal der leveres omkring 1000 stemmer fra folkevalgte, altså medlemmer af parlamentet og de regionale forsamlinger.

Derpå følger adskillige hemmelige afstemninger, hvilket åbner for, at mange, der har et horn i siden på premierministeren, vil kunne stemme imod, selv om de har sagt noget andet.

Italiens præsident har beføjelser til at udpege premierministrene. Han kan til en vis grad også nedlægge veto mod lovgivning, og så kan præsidenten bruge sin moralske vægt til at få indflydelse på den politiske dagsorden.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip