Italiens premierminister trækker sig

Italiens premierminister, Enrico Letta, trækker sig efter internt krav i hans eget parti, Det Demokratiske Parti, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det sker efter flere ugers alvorlige spændinger mellem premierministeren og partifællen, Matteo Renzi, der er leder af Italiens største koalitionsparti, Det Demokratiske Parti (PD).

Det er Matteo Renzi, der har krævet premierministerens afgang. Renzi kræver en ny regering, der vil føre en ny reformpolitik - og han har fået bred opbakning til det krav blandt sine partifæller.

Med 136 stemmer for Renzis forslag om en ny regering og 16 imod, ser Matteo Renzi ud til at blive landets nye premierminister, skriver nyhedsbureauet AFP.

Matteo Renzi er populær blandt italienerne, fordi han aldrig har været i regering eller forbundet med den omfattende korruption på den politiske scene.

I januar viste en meningsmåling, at 54 procent af italienerne synes godt om den 39-årige politikers ledelsesstil.

- Det er forbundet med et element af risiko at sætte sig selv i spil lige nu, men en politiker har pligt til at løbe risici ved særlige lejligheder, sagde Renzi torsdag i sin tale til sine partimedlemmer.

Renzi har især kritiseret Enrico Letta for at være for langsom og uambitiøs med økonomiske reformer for støvlelandet.

Ifølge officielle kilder vil Enrico Letta fredag aflevere sin afskedsbegæring til præsident Giorgio Napolitano, som af langt de fleste forventes at bede Matteo Renzi om at danne en ny regering.

I så fald vil Renzi blive Italiens tredje premierminister i træk, der ikke er direkte valgt af folket - efter teknokraten Mario Monti og Enrico Letta.

Renzi udtalte torsdag eftermiddag, at han vil søge opbakning til en ny regering blandt koalitionsparterne i den nuværende regering.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip