Italiens regeringschef er i chok over Østrigs grænsehegn

Østrigs planer om at opføre et grænsehegn mod Italien møder stærk modstand i to nabolande.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Italiens premierminister, Matteo Renzi, har torsdag drøftet Europas udfordringer med migranter på et møde i Rom.

- Vi udtrykte fuldstændig modvilje og til en vis grad chok over den holdning, som vore østrigske venner har indtaget, siger Renzi på et pressemøde med Merkel i den italienske hovedstad.

Da planerne om et hegn blev afsløret i Østrig i sidste uge, udløste det straks hård kritik fra Renzi, som langede ud efter den østrigske regering i et nyhedsbrev.

Striden drejer sig om et 400 meter langt hegn ved Brennerpasset, hvor Italien og Østrig deler grænse.

Østrig er bekymret over flygtningestrømmen fra syd.

Merkel advarer EU's regeringer om, at Europa kan være på vej mod en nationalistisk opblomstring, hvis EU's ydre grænser ikke beskyttes.

- En effektiv grænsekontrol repræsenterer en stor udfordring for Europas fremtid. Grænserne må kontrolleres, men ikke lukkes. I så fald risikerer vi en tilbagevenden til nationalismen, siger Merkel, som understreger, at friheden til at bevæge sig frit rundt i Europa er i fare.

Hun siger, at det pasfri Schengen-samarbejde er i fare, da stadig flere medlemslande undersøger mulighederne for at lukke grænserne eller forstærke grænsekontrollen.

- Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for at løse de problemer, som vi står over for, på andre måder end at lukke grænserne, understreger hun.

Matteo Renzi understreger, at det er vigtigt at investere i Afrika i bestræbelserne på at bekæmpe fattigdommen på kontinentet.

I fjor kom flere end en million mennesker til Europa, og Østrig blev et transitland på de mange menneskers vej videre mod Tyskland og Skandinavien.

Efter lukningen af ruten over Balkan er der i nogle EU-lande bekymring over, om migranter og flygtninge vil søge andre veje til Europa.

I april sagde Østrigs indenrigsminister, Wolfgang Sobotka, at regeringen venter, at en million flygtninge og migranter i år vil krydse Middelhavet fra Libyen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip