Italiens Renzi: Vi kan ikke lade børn drukne

Det er ikke kun Italiens og de øvrige middelhavslandes problem, når mænd, kvinder og børn fra andre dele af verden drukner i Middelhavet under forsøg på at nå til Europa.

Det siger den italienske premierminister, Matteo Renzi, i forbindelse med åbningen af Italiens seks måneder som formand for EU-Ministerrådet.

- Ingen civiliseret nation kan bare se til, når børn bliver sat om bord på både og sendt til havs. Vi er nødt til at redde de børn.

- Vi kan ikke lade både fyldt med børn synke, bare fordi vi ikke ved, hvem der har kompetencen til at redde båden. Europa er nødt til at investere mere, siger Renzi fredag i Rom på et pressemøde sammen med EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso.

Italien og de andre lande langs Middelhavet har længe presset på for større solidaritet EU-landene imellem for en bedre og mere fælles håndtering af strømmene af migranter.

For Italiens vedkommende handler presset blandt andet om at få EU's grænseagentur, Frontex, til at overtage ledelsen af den italienske Mare Nostrum (vores hav, red.) redningsindsats.

De italienske myndigheder meddelte tidligere på ugen, at der i år allerede er kommet rekordmange migranter til landet.

Der er registreret 64.000 ankomne fra Nordafrika siden nytår. Den hidtidige rekord for et helt år var 63.000 i 2011 i kølvandet på Det Arabiske Forår.

Fredag bragte den italienske flåde yderligere 834 migranter fra blandt andet Syrien, Egypten, Eritrea, Palæstina og Sudan til havnen i Reggio Calabria, efter at de var blevet reddet ud for Maltas kyst.

Premierminister Renzi gør opmærksom på, at 96 procent af alle migranterne kommer til Italien via Libyen.

Derfor opfordrer Renzi også til, at EU styrker sin indsats for at hjælpe de libyske myndigheder og regeringen, der er ved at blive indsat efter et valg i begyndelsen af juni.

Det skal ifølge Renzi blandt ske ved at Libyen inviterer FN's Flygtningehøjkommissariat, UNCHR, ind for at sikre, at migranterne bliver håndteret i henhold til folkeretten, så man allerede i Libyen får bedre styr på, hvem der er og ikke er asylansøgere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip