Jagten nomineret til prestigefyldt amerikansk filmpris

Skrevet af admin

|

27/11/2013

Dagens topnyheder

Set med danske øjne gemte der sig tirsdag en glædelig overraskelse, da nomineringerne til dette års filmpriser ved Independent Spirit Awards blev præsenteret.

Den danske filminstruktør Thomas Vinterbergs succesfilm "Jagten" er nomineret i kategorien Bedste udenlandske film.

Den eneste gang, en dansksproget spillefilm har været nomineret til en Independent Spirit Award, var i 1998, hvor netop Thomas Vinterbergs egen film "Festen" ikke blot blev nomineret, men også vandt prisen.

De prestigefyldte amerikanske Independent Spirit Awards, der er startskuddet til denne sæson af amerikanske prisuddelinger, betragtes ofte som et godt pejlemærke i forhold til, hvilke film der senere på sæsonen får en Oscar-nominering.

Mange store Oscar-film har i tidens løb vundet priser ved Independent Spirit Awards, der er blevet uddelt siden 1984.

Også i den kategori, hvor "Jagten" konkurrerer, har flere senere Oscar-vindere triumferet - blandt andre "Kongens Store tale" fra 2010, " De andres liv" fra 2006 og "Min venstre fod" fra 1989.

Af andre danske film, som i tidens løb har vundet prisen i denne kategori, er Lars Von Triers "Dancer in the Dark" fra 2000 og Lone Scherfigs "An Education" fra 2009.

Om "Jagten" går hen og vinder afgøres lørdag den 1. marts, dagen før Oscar-uddelingen.

Mads Mikkelsen, der spiller hovedrollen i "Jagten", vandt ved filmfestivalen i Cannes prisen for Bedste mandlige skuespiller.

I denne sæson af amerikanske award-shows er det værd at holde øje med datoerne 12. december og 16. januar, hvor henholdsvis Golden Globe- og Oscar-nomineringerne offentliggøres.

/ritzau/