Jakob Ellemann: Den 5. februar skal det afskaffes

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen mener, at den 5. februar bør være datoen, hvor coronavirus ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Jakob Ellemann-Jensen mener, at det er tid til at gøre op med, at coronavirus bliver kategoriseret som en samfundskritisk sygdom. Det skriver han i et opslag på Facebook.

Læs også

Stigende bekymring for børns mentale helbred i forbindelse med jævnlig test

Partiformanden mener, at coronavirus ikke længere er den samme sygdom, der ramte store dele af verden, herunder også Danmark, i foråret 2020.

Derudover mener Ellemann-Jensen, at Danmark er kommet langt i de seneste to år, hvorfor det er tid til forandringer.

"Vi er kommet langt på to år. Vaccinerne virker. Vi er blevet bedre til at behandle de alvorlige tilfælde. Omikron har forandret sygdomsbilledet. Statistikken over indlæggelser fortæller samme historie. Selvom smitten er høj, er indlæggelserne stabile, og mange er indlagt af andre årsager end corona," skriver han, og fortsætter:

"Derfor mener jeg, det er tid til at gentænke, hvordan vi som samfund skal leve med corona fremover."

I sit opslag slår han fast, at han ikke ønsker at underminere coronavirus som værende en alvorlig sygdom. Politikeren har selv haft sygdommen tæt ind på livet, da hans far var tæt på at miste livet til coronavirus i efteråret.

Alligevel mener han, at man bør genindføre det proportionalitetsprincip, der blev afskaffet af regeringen, da corona ramte Danmark i 2020. Det mener han, da vi står overfor en helt anden situation.

"Vi må acceptere, at corona er i blandt os og sandsynligvis er kommet for at blive. Derfor bør vi begynde at behandle den som en mere 'normal' sygdom, og fjerne den politiske særstatus, hvor alle andre hensyn må vige for corona," lyder det fra Jakob Elleman-Jensen.

Venstre-formanden slår fast, at der ikke skal være flere nedlukninger, da omkostninger er 'for store i forhold til risikoen for alvorlig sygdom'. Han mener, at nedlukningen både rammer børn og unge, arbejdspladser, kulturliv og dagligdagen generelt.

Derfor mener han, at det er på tide, at de sidste restriktioner bliver udfaset, og at man fra den 5. februar ikke længere kategoriserer coronavirus som en samfundskritisk sygdom.

"Jeg mener, at vi bør få udfaset de sidste restriktioner. Og jeg ser ikke for mig, at vi forlænger perioden, hvor corona har status af samfundskritisk sygdom, når den ophører 5. februar," skriver han.

Vil have ny testpolitik og reform af sundhedsvæsenet

Ellemann mener også, at der skal indføres et nyt testsystem. Det vil han gøre, ved at overgå til hjemmetest, og at man bliver hjemme, hvis man er syg eller har symptomer, og først vender tilbage, når man er rask. 

"Med den ansvarsfølelse, som danskere har udvist i to år, bør hjemmetest, gavmilde portioner håndsprit og hjemmearbejde ved symptomer være alt rigeligt for at klare en tilværelse med omikron," skriver han også.

Desuden kræver han, at der bliver taget hul på en reform af sundhedsvæsenet, så Danmark kan være bedst muligt rustet til efteråret, hvor coronaen forventes at vende tilbage.

"Vi skal ikke overrumples igen og lukke samfundet ned, men i stedet være klar, så vi både har sengepladser og evt. nødberedskab. Og så vi har vaccineret dem, der måtte have brug for det," lyder det.

Han runder sit opslag af med at skrive, at vi ikke kan styre efter frygten for, at der kan komme nye varianter i fremtiden.

Læs også

SSI med opløftende melding: Flokimmuniteten er nær

"For så kommer vi aldrig ud af coronaens skygge," lyder det til sidst fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen i opslaget, som du kan se herunder:

 

Dagens Gossip