Jan Bech Andersen: Investoren der blev ved at være fan

Indtil for ganske nylig var fortællingen om Jan Bech Andersens indtog i Brøndby lidt af en solstrålehistorie.

Det var historien om den ukendte fan fra udlandet, der i august 2013 pludselig kom ind ad døren med en papkasse med millioner af kroner.

Historien om den rige onkel, som de fleste professionelle fodboldklubber drømmer om, når likviderne slipper op, og kreditorerne begynder at ringe. Her var en rigmand, der var lige så meget fan som forretningsmand.

Nok beskrev han selv sit første indskud på 65 millioner som en investering, men klubben kaldte det "et flot tilbud" - nærmest som om, der var tale om en gave.

- Jeg kommer ikke til at blande mig og kommer ikke med store kommentarer i pressen. Jeg forholder mig anonym, og I kommer ikke til at se mig på Brøndby Stadion hver søndag, sagde han på sit første pressemøde i klubben.

At Jan Bech Andersen i den brede offentlighed nærmest var ukendt og tilsyneladende havde tjent sine mange penge på respektabel vis, blandt andet ved at investere i shippingbranchen, gjorde kun sagen bedre.

Bosat i London, men opvokset i vestegnskommunen Greve, hvor han spillede fodbold på førsteholdet, inden han blev udstationeret i udlandet i de shippingfirmaer, hvor han gjorde karriere.

Han tjente mange penge, åbnede sin egen virksomhed og tjente endnu flere. Og en sommerdag i 2013 fik han mulighed for at kaste nogle af dem ind i den klub, som han siden sin barndom havde været passioneret tilhænger af.

Brøndby var nødlidende. Et par måneder tidligere havde klubben først på sidste spilledag undgået nedrykning, og konkurstruslen havde nærmest slået rødder i græsplænen på det store stadion.

Jan Bech Andersen var med sine egne ord træt af "stå på hovedet, når jeg skal se, hvor Brøndby ligger" i tabellen, og med ham som pengemand og siden også bestyrelsesformand har den traditionsrige klub sagt farvel til bunden af Superligaen.

Men i denne uge krakelerede glansbilledet, da det blev klart, at det var Jan Bech Andersen, der stod bag debatprofilen "Oscar" på det største Brøndby-fansite, Sydsiden Online.

Bag det skjul, som han fik via sin yngste søns navn, langede han voldsomt ud efter både den tidligere sportschef Per Rud og cheftræner Thomas Frank.

- Jeg er utrolig ked af det, sagde Jan Bech Andersen onsdag på en presseseance i Brøndby.

Som indehaver af 26,5 procent af aktierne i klubben har han da også al mulig grund til at være ærgerlig over de seneste dages hændelser.

Da han for to og et halvt år siden begyndte at poste sine millioner i Brøndby, gik han fra at være tilhænger til at blive investor.

Siden gik han fra at være investor til at blive bestyrelsesformand, men selv om forholdet til Brøndby har bragt ham vidt omkring, har han åbenbart ikke helt glemt at være fan - som han beviste med den nu berømte debatprofil.

Han har allerede varslet, at han er klar med flere penge, hvis eller når Brøndby igen kommer i økonomiske problemer, og han har ikke tænkt sig at trække sig fra bestyrelsen - trods den ballade, han har forårsaget.

- Hvis ikke der længere er tillid fra bestyrelse og medarbejdere, hvis jeg er blevet en sten i skoen, så tager jeg konsekvensen, sagde Jan Bech Andersen onsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip