Janukovitj: Russisk annektering af Krim er en tragedie

Ruslands annektering af sortehavshalvøen Krim er en "tragedie," lyder det fra Ukraines væltede præsident Viktor Janukovitj i et interview med nyhedsbureauet AP og Ruslands statslige tv-station NTV.

Ekspræsidenten, der onsdag gav sit første direkte tv-interview, siden han i februar flygtede til Rusland, siger, at det var forkert af ham at invitere russiske styrker til Krim.

Han lover højtideligt, at han vil forsøge at overtale Rusland til at give halvøen tilbage til Ukraine.

Janukovitj blev den 22. februar afsat af det ukrainske parlament. På et pressemøde i marts fastholdt han, at han fortsat er Ukraines retmæssige præsident. Det bakkes op af den russiske præsident, Vladimir Putin.

I en erklæring for få dage siden sagde den tidligere ukrainske præsident, at befolkningen i Ukraine bør kræve en folkeafstemning om fastlæggelse af status for hver enkelt region i Ukraine.

Han tager afstand fra det præsidentvalg, som Ukraines parlament har fastsat til den 25. maj og mener, at folkeafstemningerne skal afholdes i stedet.

- Kun en landsdækkende folkeafstemning kan i vid udstrækning stabilisere den politiske situation og bevare landets suverænitet og integritet, mener Janukovitj.

FN's Generalforsamling har vedtaget en resolution, der siger, at folkeafstemningen på Krim er ugyldig.

Janukovitj er på listen over de ukrainere, som EU's udenrigsråd har valgt at indføre sanktioner mod.

Janukovitj er på listen, fordi han bliver efterforsket for at have begået underslæb og foretaget illegale overførsler af ukrainske statsmidler uden for landets grænser.

En række lande i det vestlige Europa har spærret en stribe bankkonti, som tilhører ukrainere mistænkt for brud på menneskerettighederne og korruption.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip