Japan vil lempe på sanktioner over for Nordkorea

admin

|

03/07/2014

Dagens topnyheder

Japan vil fjerne en del af landets sanktioner mod Nordkorea. Det meddeler den japanske premierminister Shinzo Abe efter samtaler med det kommunistiske regime om at løslade japanske statsborgere, der blev bortført for årtier siden.

Nordkorea har udvist villighed til at løse den årelange strid mellem de to lande, mener Shinzo Abe.

- Dette er kun en begyndelse. Vi vil gøre alt for at få dette spørgsmål fuldstændig løst, siger han.

Japan og Nordkorea har ikke diplomatisk forbindelse, og forholdet mellem de to har været anstrengt i lange tider.

Beslutningen om at løfte en del af sanktionerne kommer i forbindelse med et møde i Kinas hovedstad, Beijing, hvor repræsentanter for de to lande diskuterer, hvad der er sket med de snesevis - eller muligvis flere hundrede personer - som ifølge Japan blev bortført af agenter fra Nordkorea i 1970'erne og 1980'erne.

De kidnappede personer skulle, påstår Japan, bidrage til at give spioner fra Nordkorea indsigt i japansk kultur, væremåde og sprog.

I 2002 erkendte regimet i Pyongyang, at 13 japanske statsborgere blev bortført i 1970- og 80'erne for at træne nordkoreanske agenter i japansk. Fem af disse blev løsladt samme år, men de øvrige blev meldt døde.

Men ifølge den japanske avis Nikkei har Nordkorea under samtalerne i Beijing overdraget en liste med mindst 10 bortførte japanere, som fortsat lever i landet. På mødet har den nordkoreanske delegation også givet løfte om at indlede en ny tilbundsgående undersøgelse af de forsvundne japaneres skæbne.

Ifølge avisen vil Japan nu blandt andet ophæve forbuddet for nordkoreanske skibe om at anløbe japanske havne.

/ritzau/AFP