Japanerne er utilfredse med Abe efter ny krigslov

21/09/2015 13:25

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Vælgernes opbakning til den japanske premierminister, Shinzo Abe, er faldet efter vedtagelsen af nye love, der åbner for, at Japan kan indsætte soldater i andre lande.

Støtten til Abes regering er faldet med seks procentpoint til 40 procent siden sidste måned, viser en meningsmåling offentliggjort i avisen Nikkei mandag.

Samtidig siger 47 procent af de adspurgte, at de er utilfredse med den nationalistiske premierminister. Det er en stigning på syv procentpoint.

En anden måling i avisen Yomiuri viser, at opbakningen til Abe er faldet med fire procentpoint til 41 procent.

En stor del af de adspurgte siger ifølge avisen, at de ikke bryder sig om den måde, regeringen har tromlet den omstridte reform af Japans forsvarspolitik igennem på.

Ændringerne betyder, at det for første gang siden Anden Verdenskrig er muligt for Japan at deltage i krige uden for landets grænser.

Der er tale om den største ændring i japansk forsvarspolitik siden skabelsen af et moderne Japan oven på den ødelæggende verdenskrig.

Lovene har udløst massive protester fra almindelige japanske borgere, der mener, at det er et brud med den pacifistiske forfatning, som landet blev påført af sejrherren USA efter krigsafslutningen i 1945.

Shinzo Abe mener derimod, at det er helt nødvendigt, at Japan finder en ny militær rolle for at kunne modstå udfordringer fra et stadigt stærkere Kina.

Japans hær har hidtil været begrænset til at kunne udføre klart definerede selvforsvarsopgaver og deltage i nogle typer af internationale fredsbevarende operationer.

/ritzau/Reuters