Japans 82-årige kejser tvivler på evnen til at fortsætte

Japans 82-årige kejser, Akihito, er bekymret for, om han fortsat kan udføre sine forpligtelser fuldt ud på grund af sin høje alder.

Det siger han i en sjælden videomeddelelse til det japanske folk mandag morgen dansk tid.

- Når jeg tager min alder i betragtning har jeg en bekymring om, at jeg ikke kan opfylde mine forpligtelser som kejser, som jeg hidtil har gjort, siger kejser Akihito.

I meddelelsen taler han ikke direkte om at abdicere, som der i den seneste tid har været spekulationer om.

Den mulighed findes imidlertid ikke i japansk lovgivning.

Akihito har været igennem en hjerteoperation og er blevet behandlet for prostatakræft.

Kejseren talte om, hvad der skal ske, hvis han en dag ikke kan varetage sit embede længere. I så fald er det ventet, at hans søn tager over.

Japanske medier har spekuleret i, at det kunne ske gradvist, så kejseren stadig varetager nogle funktioner. Men Akihito antyder i sin videomeddelelse, at han foretrækker et hurtigt skifte.

Der skal en lovændring til, før den japanske kronprins kan efterfølge sin far, skriver britiske BBC.

Japans premierminister, Shinzo Abe, siger i en kort udtalelse efter kejserens videomeddelelse, at regeringen tager Akihitos udmelding "alvorligt".

Japans kejser nyder stor popularitet blandt japanerne. Siden sin tiltrædelse har Akihito gjort det til sin mission at skabe tættere bånd til befolkningen.

- Der er gået omkring 28 år, siden jeg tiltrådte. Jeg har delt glade stunder og triste stunder med det japanske folk. Som kejser har jeg tillagt det største betydning at arbejde for fred og sikkerhed samt for folkets lykke, siger han i videomeddelelsen.

Det er meget usædvanligt, at Japans kejser overhovedet holder en tv-tale til folket.

Den eneste gang tidligere, det er sket i løbet af Akihitos 27-årige styre, var i 2011, da Japan blev ramt af et voldsomt jordskælv og en tsunami, der blandt andet ødelagde atomkraftværket Fukushima.

/ritzau/

 

Dagens Gossip