Japans premierminister skriver historie i USA's kongres

Japans premierminister, Shinzo Abe, har udsigt til at blive den første japanske regeringsleder i historien, der får æren af at tale ved en fælles samling i den amerikanske kongres i Washington.

Abe håber at holde talen for medlemmer af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus, i forbindelse med et besøg i USA i slutningen af april.

Det siger diplomatiske kilder til nyhedsbureauet AFP.

Invitationen er sendt, og en officiel bekræftelse ventes snart.

Kun få japanske politikere har gennem tiderne talt i Kongressen, men ingen på en såkaldt fælles samling.

Det var for øvrigt i en tilsvarende samling med medlemmer af både Senatet og Repræsentanternes Hus, at USA i december 1941 erklærede krig mod Japan efter angrebet på Pearl Harbor.

Der har været nogen modstand blandt amerikanske politikere mod invitationen på grund af Shinzo Abes holdning til de udenlandske kvinder, som blev tvunget til at stå til rådighed for den kejserlige japanske hærs soldater under Anden Verdenskrig.

Historikere anslår, at op mod 200.000 kvinder - især fra Korea, men også Kina, Filippinerne, Indonesien og Taiwan - arbejdede som sexslaver i militære bordeller.

Japan har undskyldt overgrebene og oprettet en erstatningsfond. Men kritikere beskylder Abe for at nedtone sagen.

Så sent som for en uge siden opfordrede Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, under et statsbesøg den japanske regering til en gang for alle at få løst striden om sexslaverne.

Shinzo Abe ventes i sin tale i Kongressen at komme ind på emnet. I hvert fald indirekte. Det gjorde han også sidste år i en tale i det australske parlament.

Her udtrykte han - på engelsk - ydmyghed over for "rædsler og ondskab" i Japans historie.

Men aktuelle emner, for eksempel nye handelsaftaler mellem lande i Stillehavs-regionen, ventes han også at berøre.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip