Japansk kystvagt udfordrer kinesisk luftrum

Skrevet af admin

|

28/11/2013

Dagens topnyheder

Den japanske kystvagt har foretaget en flyvning i den omstridte luftforsvarszone, som Kina for nylig har udvidet med krav om, at alle fremmede magter på forhånd skal oplyse om deres ruter og nationalitet.

- Vi har ikke ændret vores rutinemæssige overvågningsmissioner i området, hvor Kina har erklæret sin forsvarszone, og vi havde ikke rapporteret vores flyveplaner på forhånd.

- Vi mødte ingen kinesiske fly på vores tur, siger Yasutaka Nonaka, talsmand for Japans kystvagt, torsdag morgen dansk tid.

Natten til tirsdag fløj to amerikanske bombefly - uden våben - ind i den nyerklærede kinesisk forsvarszone.

De to fly lettede fra øen Guam og fløj ind over en omstridte ø-kæde i Det Østkinesiske Hav.

Efterfølgende forklarede USA, at missionen havde været planlagt længe, men kineserne blev ikke adviseret på forhånd, hvilket kineserne ellers har krævet at blive.

Både USA og Japan har tidligere kritiseret og modsat sig Kinas planer om at udvide landets forsvarszone, så den omfatter to ø-kæder, der ellers administreres af henholdsvis Japan og Sydkorea.

Kina besluttede i weekenden at udvide sin luftforsvarszone i området.

Ifølge kinesernes regler for zonen, kaldet Adiz, skal alle fly på forhånd aflevere en flyveplan, tilkendegive nationalitet og opretholde en tovejs radiokommunikation, hvis de trænger ind i luftrummet.

/ritzau/AFP