Japansk trio modtager nobelpris i fysik for LED-pærer

Årets nobelpris i fysik går til japanerne Isamu Akasaki, Hiroshi Amano samt den japanskfødte Shuji Nakamura, oplyser Nobelkomitéen ifølge nyhedsbureauet TT.

De tre forskere modtager prisen for opfindelsen af effektive blå lysdioder, som muliggør lysstærke og energieffektive lyskilder.

Lysdioderne er også kendt under forkortelsen LED.

- Prismodtagerne har opfundet en ny energieffektiv og miljøvenlig lyskilde - den blå lysdiode LED. Takket være den kan hvidt lys skabes på en helt ny måde, og vi har fået et mere holdbart og effektivt alternativ til ældre lyskilder, lyder det i begrundelsen fra Nobelkomitéen.

- Da de gjorde opfindelsen i begyndelsen af 1990'erne, blev vejen banet for at forandre lysteknologi fra grunden. Den almindelige glødelampe lyste hele 1900-tallet op. LED-lampen kommer til at lyse 2000-tallet op, hedder det i begrundelsen.

Den 60-årige Shuji Nakamura, der til daglig er professor ved University of California, modtog i nat beskeden om, at han og 85-årige Isamu Akasaki og 54-årige Hiroshi Amano bliver tildelt dette års nobelpris i fysik.

- Det er fantastisk og utroligt, siger japanskfødte Nakamura, der i dag er amerikansk statsborger, på en dårlig internetforbindelse fra Californien.

Ved pressekonferencen påpegedes det, at opfindelsen af LED-pærer har en vigtig betydning for mennesker i udviklingslande. Over 1,5 milliarder af verdens befolkning er ikke på elnettet, og det her er lys, der kan køre på solenergi, fordi de er så energieffektive.

- Det her er en opfindelsespris. Vi understreger virkelig den store nytte af den her opfindelse, siger Anne L'Huillier fra Nobelkomitéen for fysik.

De tre forskere modtager officielt prisen ved Nobelfesten, der finder sted 10. december.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip