Japansk valg er i gang: Abe står til massiv valgsejr

Japans premierminister, Shinzo Abe, ventes at blive belønnet for at have spillet højt spil, da han udskrev valg to år før tiden.

Valgstederne er sent lørdag dansk tid åbnet i Japan, hvor et voldsomt snevejr i den nordlige og centrale del af landet ventes at få indflydelse på, hvor mange vælgere der gider møde op for at stemme.

I forvejen forventes valgdeltagelsen at være lav, hvilket efter alt at dømme vil gavne Abe og hans Liberale Demokratiske Parti (LDP), der står til at vinde en solid valgsejr på trods af de problemer, der plager verdens tredjestørste økonomi.

Efter alt at dømme vil LDP opnå over 300 af de 475 pladser i parlamentets magtfulde underhus, mens det største oppositionsparti, Japans Demokratiske Parti (DPJ), ifølge en meningsmåling fra det japanske nyhedsbureau Kyodo står til endnu et massivt nederlag.

- Det, der er på spil, er, hvorvidt LDP skal have lov til at blive et enormt magtfuldt parti, sagde DPJ-politikeren Koichi Takemasa lørdag ved et valgmøde i en forstad til Tokyo.

LPD og dets mindre koalitionspartner Ny Komeito ventes sammen at opnå kontrol med omkring to tredjedele af underhuset. Og det til trods for, at Abe, vurderet på de seneste økonomiske data, synes at have store problemer.

Japans økonomi gik i uventet recession, efter at regeringen i april hævede landets moms fra fem til otte procent. Husstandenes indkomster er faldet for 13. måned i træk, mens vælgerne ser store virksomheder høste overskud og værdierne af aktierne stige.

I en anden Kyodo-undersøgelse udtrykker 52 procent af de adspurgte modstand mod Abes meget roste økonomiske politik, kaldet Abenomics, mens 37 procent støtter den.

Han økonomiske politik hviler på finanspolitiske incitamenter, pengepolitiske lempelser og strukturelle reformer, og Abe selv har gjort søndagens valg til en slags folkeafstemning om Abenomics.

- Jeg tror, at ikke mange mennesker forstår, hvad Abenomics betyder, siger politolog Akikazu Hashimoto fra JF Oberlin Universitet i Tokyo, som forklaring på, hvorfor regeringens popularitet formentlig ikke er dalet nævneværdigt.

Andre peger på, at oppositionspartierne ikke har været i stand til at fremlægge klare alternativer til at stimulere den vaklende økonomi.

Valgstederne lukker søndag middag dansk tid.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip