Jelved skærer igennem: Underholdningsorkestret lukker

DR Underholdningsorkestret bliver ikke skrevet ind i en ny public service-kontrakt. Dermed lukker orkestret til nytår. Det oplyser Kulturministeriet til Ritzau.

Med beslutningen går kulturminister Marianne Jelved (R) imod ønskerne fra et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, De Konservative og et færøsk mandat.

Flertallet har dog været splittet over, hvordan man skulle betale for at redde orkestret, og nu skærer Marianne Jelved igennem:

- DR’s økonomiske ramme er lagt fast i medieaftalen. Økonomien kan kun ændres, hvis aftalen tages op igen. Flertallet bag vedtagelsen er ikke enige om at genforhandle aftalen.

- Det har de ikke været på noget tidspunkt. Derfor genoprettes orkestret ikke, siger Marianne Jelved i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Kulturministeren henviser dermed til uenigheder mellem Enhedslisten og den blå del af flertallet. Sidstnævnte står fast på ikke at tilføre DR yderligere midler.

For DR ændrer afgørelsen intet. Den bliver blot taget til efterretning. Det siger bestyrelsesformand Michael Christiansen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Vi ser i DR's bestyrelse frem til at modtage udkast til public service-kontrakten fra kulturministeren, siger han.

Marianne Jelved har gennem hele forløbet fastholdt, at politikerne bør holde armslængde til DR og lade DR’s ledelse om at bestemme, hvordan de politisk pålagte besparelser skal fordeles.

Samtlige partier i Folketinget bærer ansvaret for besparelserne.

Partierne står alle bag medieforliget, som blandt andet skærer 75 millioner kroner af licensindtægterne og stiller nye krav til DR. Partierne har også samlet krævet, at DR’s regionale stationer skulle friholdes i en sparerunde.

Men derudover har det været op til DR at pege på, hvor der kan skæres. Her har DR selv vurderet, at Underholdningsorkestret godt kan nedlægges. Og det er der ikke et klart flertal, der er villig til at ændre på, mener Marianne Jelved:

- Der skal være enighed i forligskredsen om, hvordan man for eksempel bruger de overskydende licensmidler. Det er der ikke, og derfor er det ikke en måde at finansiere Underholdningsorkestret på.

- Et flertal er ikke nok af hensyn til beskyttelse af mindretallet i en aftalekreds, siger Marianne Jelved.

Jelved kan formentlig forvente en barsk kritik fra de borgerlige partier for at handle egenrådigt. Men sagen får næppe konsekvenser for kulturministeren. Enhedslisten har tidligere fastslået, at partiet ikke mener, at sagen er stor nok til at vælte en minister på.

Public service-kontrakten indgås mellem DR og kulturministeren. Kontrakten underskrives inden årets udgang, oplyser Kulturministeriet.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip