Jelved står fast om ulovlige patientdata: Rigsarkivet bestemmer

Kulturminister Marianne Jelved (R) står fast på, at det er en god ide at bevare en database fyldt med private oplysninger om tusindvis af danskeres helbred, selvom et flertal i Folketinget mener, at informationerne bør slettes.

Oplysningerne er nemlig indsamlet på ulovligt grundlag, har DR afdækket. Den såkaldte DAMD-database, som det hele handler om, har indsamlet tusindvis af diagnosekoder, medicinoplysninger og laboratoriesvar fra borgeres besøg hos egen læge.

Men Rigsarkivet har efterfølgende afgjort, at databasen har historisk værdi, og derfor skal bevares for eftertiden.

Og det er helt efter bogen, lyder det fra Jelved, selvom det efter en folketingsdebat onsdag står klart, at det kun er regeringspartierne, der mener det.

- I en retsstat skal både det gode og det dårlige kunne arkiveres. Også det gode og det dårlige fra myndighederne, fastslår Marianne Jelved.

Ministeren vil dog ændre arkivloven sådan, at de personfølsomme oplysninger i databasen vil være utilgængelige i mere end 200 år mod i dag 75.

Og det var i forbindelse med behandlingen af det forslag, at ministeren måtte erkende, at oppositionen til højre og venstre for regeringen har fundet sammen i et krav om, at dataene skal slettes.

Marianne Jelved afviser at løfte sløret for, hvilke kompromismuligheder, hun ser.

- Jeg vil ikke forhandle på nogen måde gennem medierne. Jeg har sagt helt åbent, at jeg går ind i en proces, som følger alle lovgivningsprocesser, lyder det fra ministeren.

- Jeg er selvfølgelig indstillet på, nøjagtig ligesom alle andre ministre, der har lovforslag til behandling, at forhandle med partierne.

Marianne Jelved frygter i øvrigt ikke, at fremtidens politikere skulle finde på at frigive de arkiverede oplysninger før tid. Men nogen garanti kan hun ikke give.

- Det vil give et ramaskrig ude i befolkningen. Alene den reaktion vil i sig selv være bremsende, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip