Jeremy Corbyn er valgt til ny leder for britisk Labour

Den 66-årige venstreorienterede Jeremy Corbyn er med 59,5 procent af stemmerne valgt til ny leder for det britiske arbejderparti Labour.

Det er et valg, som mange spår vil splitte Labour og gøre det umuligt for arbejderpartiet at genvinde regeringsmagten. Under alle omstændigheder er det et jordskælv i Labour, som vil sætte mange af de tidligere indflydelsesrige partifolk ud på sidelinjen.

Corbyn siger, at hans første handling som nyvalgt formand er lørdag eftermiddag at slutte sig til en stor demonstration i London til støtte for flygtninge og større tolerance i samfundet.

- Kan jeg starte med takke alle, som tog del i dette demokratiske valg, lyder hans første ord i sejrstalen. Han opfordrer til at skabe et "bedre samfund" end det, som det regerende konservative parti har skabt.

Og han langer hårdt ud efter de britiske medier, som han mener har "forbrudt" sig mod hans familie og ført løgnagtige historier til torvs. Hold jer til politikken, lyder hans vrede anbefaling.

Corbyn havde tre midtersøgende modkandidater, Andy Burnham, Yvette Cooper og Liz Kendall, som havde opbakning fra Labours parlamentsgruppe.

Corbyn har været medlem af parlamentet siden 1983. Han var modstander af britisk deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak. Han ønsker at hæve skatterne for de rigeste i Storbritannien og afvikle landets atomslagstyrke.

Han har været kritisk over for EU, og valget af ham kan måske fremskynde en britisk udmeldelse af EU.

Corbyn har under formandsopgøret haft stor opbakning fra unge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip